LifeNature

SAŁATKI smile

 

SAŁATKA "STRONGER"

Sałatka dodająca siły dzięki zawartości witamin, makro- i mikroelementów oraz dużej ilości białka :o)

sałatka stronger

- brokuły około - 400g

- papryka czerwona - 1 szt.

- słonecznik prażony - garść

- ser feta - pół kostki

- majonez - 3 łyżki

- jogurt naturalny - 3 łyżki

- 2 ząbki czosnku

-pęczek koperku

- sól, pieprz

Brokuły ugotować w osolonej wodzie, podzielić na małe różyczki. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, ser feta pokroić w kostkę, koperek posiekać. Sos: majonez i jogurt wymieszać dodać wyciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Sos połączyć z resztą składników. Posypać słonecznikiem :o)

 

SAŁATKA "SYGNALIZA"

sałatka sygnaliza - kasza kus-kus - 1 szklanka

- kukurydza konserwowa- 3 łyżki

- groszek konserwowy - 3łyżki

- suszone pomidory w oleju z ziołami - 4-5 szt.

- cebula - 1 szt.

- szczypiorek - pęczek

- olej - 2 łyżki

- sól, pieprz

Kaszę zalać 1,5 szklanki wrzątku, dodać 0,5 łyżeczki soli, odczekać 5 minut. Cebulę, pomidory i szczypiorek pokroić.  Do ostudzonej kaszy dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać od razu lub schłodzone :o)

SAŁATKA ''PRZEDWIOŚNIE''

sałatka przedwiośnie

- pęczek rzodkiewki 

- 0,5 kostki żółtego sera

- 2 jajka ugotowane na twardo 

- 2-3 łyżki majonezu

- sól, pieprz

Ser i jajka pokroić w kostkę, rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez oraz przyprawy. Wymieszać. Podawać schłodzone :-) 

 

SAŁATKA Z KURCZAKIEM

załatka z kurczakiem - sałata lodowa

- cebula

- ogórek zielony

- 2-3 piersi z kurczaka

- pęczek szczypiorku

- sos czosnkowy (majonez, jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz)

- przyprawa Gyros

Warzywa umyć, pokroić. Kurczak pokroić i usmażyć z przyprawą Gyros, ostudzić. W misce układać warstwami: sałatę, cebulę, ogórek, kurczak. Polać sosem (przygotowanym wg przepisu z rubryki "INNE"). Posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

CIASTA I DESERY cool

 

CIASTO JABŁKOWE Z MLINAMI

 ciasto jabłkowe z malinami

- 2 starte jabłka (najlepiej BIO)

 - 300g malin

- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

- 4 jajka( najlepiej z wolnego wybiegu)

- szklanka oleju

- szklanka cukru trzcinowego

- łyżka cukru waniliowego

- łyżeczka proszku do pieczenia

- łyżeczka cynamonu

- łyżeczka sody

- pół łyżeczki soli

- wiórki kokosowe

- pół tabliczki czekolady

Jajka ubijać mikserem około 2 minuty z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dolać olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Na koniec dodajemy starte na grubych oczkach jabłka i cynamon. Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto. Piec około 40 minut w 1800C. Roztopioną czekoladą wysmarować górę wystudzonego ciasta. a wierzchu ułożyć maliny i posypać kokosem.

NALEŚNIKI "OWOCOWE TCHNIENIE"

Naleśniki owocowe tchnienie

-szklanka mąki 

-szklanka mleka (lub wody)

-3 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)

-jajko (z wolnego wybiegu)

-2 jabłka 

-2 banany

-kilka kawałków  ananasa

-łyżeczka cynamonu

Mąkę, jajko, mleko/wodę i łyżeczkę cukru ziksowac mikserem. N patelni wysmarowanej olejem smażyć cienkie naleśniki. Jabłka i banany zetrzeć na grubych oczkach, dodać 2 łyżeczki cukru i wymieszać. Na jednej połowie każdego naleśnika kładziemy owoce, składamy w pół, znów na połowie kładziemy owoce i znowu składamy. Na wierzchu układamy kawałki ananasa i polewamy syropem trzcinowym lub klonowym :o)

KOKTAJL "LETNIE PRZEBUDZENIE"

Orzeźwiający koktajl, idealny na upały. Zawiera sporą dawkę witamin: A,E,C oraz patas :o)

Letnie Przebudzenia

- około 700g-1kg truskawek

- 2 banany

- łyżka cukru (najlepiej trzcinowy) - nie jest konieczna

- kilka kostek lodu (3-5szt.)

- kilka sztuk  jagód lub borówek amerykańskich

- listki mięty do dekoracji 

Owoce umyć. Banany obrać, odkroić końce, pokroić na kilka części. Z truskawek oderwać szypułki/listki.Banany, truskawki, cukier i kostki lodu zmielić blenderem lub w malakserze. Przelać do szklanek. Na wierzchu ułożyć kilka jagód/borówek i liście mięty.

 

CIASTO MARCHEWKOWE

ciasto marczewkowe- 3 starte marchewki (najlepiej BIO)

- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

- 4 jajka( najlepiej z wolnego wybiegu)

- szklanka oleju

- szklanka cukru trzcinowego

- dwie garście rozdrobnionych orzechów włoskich

- łyżka cukru waniliowego

- łyżeczka proszku do pieczenia

- łyżeczka cynamonu

- łyżeczka sody

- pół łyżeczki soli

- pół tabliczki czekolady

- wiórki kokosowe

Jajka ubijać mikserem około 2 minuty z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dolać olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Na koniec dodajemy Startą marchewkę, orzechy i cynamon. Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto. Piec około 40 minut w 1800C. Roztopioną czekoladą wysmarować górę wystudzonego ciasta. Posypać kokosem :o)

 

CIASTO KAKAOWE "WESOŁY MURZYNE"

ciasto wesoły murzynek - 1,5 łyżki kakao

- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

- 4 jajka( najlepiej z wolnego wybiegu)

- szklanka oleju

- szklanka cukru trzcinowego

- dwie garście rozdrobnionych orzechów włoskich

- łyżka cukru waniliowego

- łyżeczka proszku do pieczenia

- pół łyżeczki cynamonu

- łyżeczka sody

- pół łyżeczki soli

- wiórki kokosowe - garść

- pół tabliczki czekolady

Jajka ubijać mikserem około 2 minuty z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dolać olej, następnie mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Na koniec dodajemy orzechy i cynamon. Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto. Piec około 40 minut w 1800C. Roztopioną czekoladą wysmarować górę wystudzonego ciasta. Posypać kokosem :o)

 

DANIA NA CIEPŁO embarassed

 

MAKARONOWY TORCIK

Dwie wersje: wege oraz dla mięsożerców.

makaronowy torcik

 - około 300g makaronu spaghetti

- 2 jajka 

- kula sera mozzarella

- 0,5 kostki sera żółtego

- 2 małe pomidory

- 1 cebula

- w wersji dla mięsożernych 4 plastry boczku

- suszone: oregano, bazylia, cząber, natka pietruszki

- sól (najlepiej morska), pieprz

- listki bazylii do dekoracji

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić. Pomidory umyć usunąć gniazda nasienne pokroić. Do makaronu dodać pokrojoną mozzarellę, warzywa oraz wbić dwa jajka. Wymieszać. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Przełożyć do tortownicy o średnicy około 28cm. Posypać startym żółtym serem. Piec w temperaturze 2100C około 20 minut. Posypać natką pietruszki, udekorować listkami bazylii. W wersji dla mięsożernych po upieczeniu na wierzch ułożyć podsmażony pokrojony boczek.

 

MIĘSNE MISECZKI

mięsne miseczki

- 500 g mielonego mięsa z indyka

- kula sera mozzarella

- pół papryki czerwonej

- 1 cebula

- olej

- pół kostki sera żółtego

- sól (najlepiej morska), pierz

Piekarnik nagrzać do 1750C. Z mięsa uformować miseczki. Paprykę i cebulę pokroić i podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w plastry. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Do każdej mięsnej miseczki nakładać plaster mozzarelli i łyżkę farszu. Posypać żółtym serem. Piec około 40 min. Udekorować listkami bazylii.

 

Danie "BULGURETTO"

- kasza bulgur - 2 saszetki

- cebula - 1 szt.

- papryka czerwona - 1 szt.

- pomidory - 2 małe szt.

- koncentrat pomidorowy - 0,5 łyżki 

- olej - 1-2 łyżki

- sól (najlepiej morska), pieprz Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Warzywa pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy oraz ugotowaną kaszę. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

PARÓWKOWE MUMIE

parówkowe mumie

- kilka parówek (przekrojonych w poprzek na pół, najlepiej sojowych

- opakowanie ciasta francuskiego

- ziarna kukurydzy konserwowejść

Z ciasta wyciąć cienkie paski i owinąć nimi parówki, zostawiając miejsce na oczy. W puste miejsca włożyć po dwa ziarna kukurydzy. Pięć w temperaturze 190 C około 25 minut.  

 

 

INNE wink

 

SOS CZOSNKOWY

Sos czosnkowy

- 5łyżek jogurtu naturalnego

- 5 łyżek majonezu

- 2-3 ząbki czosnku

- sól (najlepiej morska), pieprz

Jogurt i majonez wymieszać, dodać wyciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Gotowe! :o) Podawać schłodzone.

KRAKERSOWE PRZYSTAWKI

krakerowe przystawki

-opakowanie słonych krakersów 

-serek śmietankowy

-chrzan w słoiczku

-pęczek szczypiorku 

-kilka rzodkiewek 

-sól i pieprz do smaku 

Serek podzielić na dwie części. Do jednej dodać dwie łyżeczki chrzanu, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Do drugiej dodać posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Krakersy posmarować przygotowanymi serkami udekorować rzodkiewką i szczypiorkiem. 

 

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl